Καθορισμός του προβλήματος και οριοθέτηση του θέματοςΤο χρώμα στη ζωή μαςΤο χρώμα είναι παράγωγο του φωτός. Κατά συνέπεια, για να αντιληφθούμε ένα χρώμα, θα πρέπει να υπάρχει μια πηγή φωτός. Το φυσικό φως έρχεται από τον ήλιο και είναι καθαρό και λευκό. Όλες οι άλλες πηγές φωτός είναι τεχνητές. Γενικότερα αυτό που
αναφέρεται ως χρώμα ενός αντικειμένου είναι, στην πραγματικότητα, η αντίληψη του ανθρώπου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Εξαιτίας της δομής του ανθρώπινου ματιού όλα τα χρώματα θεωρούνται συνδυασμοί των τριών βασικών χρωμάτων: του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε.


Πέρα από τα θεωρητικά για τη δημιουργία του φωτός αυτός ο τρόπος θεώρησης εμφανίζεται πιο κοντά και στο μοντέλο δημιουργίας και μίξης που έχουμε υπόψιν μας. Επίσης είναι ευρέως αποδεκτό ότι το χρώμα παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας, είτε επηρεάζοντας τη διάθεση μας είτε εκπέμποντας μηνύματα είτε απλά επειδή ο συνδυασμός χρωμάτων είναι ένα πολύ δυνατό εκφραστικό μέσο.

Πέρα από την καθ' αυτή έννοια το χρώμα το χρώμα αποτελεί μία γλώσσα και ένα εργαλείο το οποίο έχει βαθυστόχαστες εφαρμογές και επηρεάζει σημαντικά τον κόσμο μας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση του ερευνητικού ενδιαφέροντος για την συμβολή των χρωμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης τεχνολογιών υποστήριξης. Η μελέτη του χρώματος δεν έχει να κάνει μόνο με την διακριτική ικανότητα αλλά στηρίζεται στον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρεάζει την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Η επιλογή των χρωμάτων στα αντικείμενα που περιβάλλουν τους ανθρώπους καθημερινά έχει άμεση συσχέτιση με την ψυχική τους κατάσταση και διάθεση αλλά αναδεικνύει και περιγράφει τον χαρακτήρα του καθενός. Πολλά έργα τέχνης ζωγραφικής μαρτυρούν και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ψυχική διάθεση και την πρόθεση των δημιουργών τους. Αυτό όμως που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το κάθε χρώμα επηρεάζει την διάθεσή μας και αποκαλύπτει μέρος του χαρακτήρα μας.

Χρώμα και μικρά παιδιάΤα μικρά παιδιά μπορεί να μη γνωρίζουν τη θεωρία γύρω από τα χρώματα αλλά αντιλαμβάνονται από πολύ μικρά τη «μαγεία» που εκπέμπουν τα χρώματα. Περισσότερο ως παιχνίδι και μέσο εντυπωσιασμού το κυνήγι των χρωμάτων δεν αφήνει συνήθως αδιάφορα τα παιδιά. Η «ικανότητα» για δημιουργία νέων χρωμάτων και «χειρισμού» των ήδη υπαρχόντων φέρνει τα παιδιά σε μία πολύ ευχάριστη κατάσταση περηφάνιας και αυτοπεποίθησης.

Επίσης η δυνατότητα να πειραματισθούν με ένα μέσο τόσο οικείο και παράλληλα τόσο δυσνόητο ανοίγει νέους ορίζοντες στον τρόπο εκμάθησης των χρωμάτων και της δημιουργικότητάς τους γενικότερα. Δυστυχώς οι υφιστάμενες συνήθεις μέθοδοι εξοικείωσης με τα χρώματα (νερομπογιές, τέμπερες κτλ) παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα (ανάγκη επιτήρησης, αναλώσιμο των υλικών, απογοήτευση από όχι επιθυμητό αποτέλεσμα, δυσκολία επανάληψης κτλ).

Μια ασφαλής και εύκολη συσκευή εξοικείωσης με τα χρώματαΚρίνεται λοιπόν απαραίτητη η σχεδίαση και η ανάπτυξη μίας συσκευής εκμάθησης των χρωμάτων η οποία θα στηρίζεται σε αποδοτικές τεχνικές εκμάθησης της προσχολικής ηλικίας και εκμεταλλεύεται όλη αυτή τη μαγεία των χρωμάτων που ασκείται στο παιδί. Η συσκευή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τα παιδιά εφόσον θα συνδυάζει νέες τεχνολογίες προβολής δεδομένων. Ταυτόχρονα, μία τέτοια πρόταση ξεφεύγει από τα στενά όρια της μάθησης εξάπτοντας έτσι τον ενδιαφέρον τους για τα χρώματα, αναπτύσσοντας την ευρηματικότητά τους αλλά και την εξοικείωση τους με τις σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους εκμάθησης. Ανοίγοντας νέους ορίζοντες το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να προχωρήσει και να εφαρμόσει τις νέες γνώσεις σε μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων.Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το παιδί ανεξάρτητα από την παρουσία ενήλικα. Η ευθύνη αυτή οδηγεί στην ανάπτυξη μίας αίσθησης υπευθυνότητας και σεβασμού του ρόλου του ίδιο του παιδιού αφού διεκπεραιώνει μόνο του μία τόσο σύνθεση εργασία. Παράλληλα ως δευτερεύουσα χρήση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε θέλει ένα εργαλείο για τα χρώματα είτε έχει σχέση με παιδιά (γονείς, παιδαγωγοί κτλ) είτε όχι (σε κάποιο μάθημα ζωγραφικής για παράδειγμα).


Personas


Σενάρια Περιβάλλοντος


Σενάρια Κλειδί

Διαγράμματα Θεωρίας Δραστηριότητας


Σχετικά Βίντεο


Ανάλυση Δραστηριότητας


hierarchy1.png

Βιβλιογραφία
Ολοκληρωμήνη Αναφορά της Συσκευης Εκμάθησης ΧρωμάτωνΠαρουσίαση Συσκευής