Το πρόβλημα και το πλαίσιο του προβληματισμού


Ο σύγχρονος άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται άμεσα στην παραγωγική δραστηριότητα, έχει ανάγκη από επικοινωνία με πολλούς τρόπους. Η ανάγκη αυτή έχει εξελιχτεί και έχουν δημιουργηθεί απαιτήσεις για όλο και ευκολότερους τρόπους επικοινωνίας.

Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας και της δουλειάς, έχουν φέρει τον άνθρωπο σε πραγματικά δύσκολη θέση, γεμάτη άγχος και ευθύνες. Το κινητό αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής των περισσοτέρων. Ο υπολογιστής έχει αρχίσει να παίρνει διάφορα σχήματα πέραν του σταθερού υπολογιστή και να μεταφέρεται εύκολα σε μία τσάντα, ακόμα και στην τσέπη. Τα κινητά παρέχουν σχεδόν παρόμοιες υπηρεσίες με αυτές του υπολογιστή, ή τουλάχιστον τις απαραίτητες και αυτές που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί συχνότερα.

Πέρα από τις ανάγκες που προκύπτουν από τη δουλειά, υπάρχει και η απλή επικοινωνία μεταξύ φίλων.

Η επικοινωνία λοιπόν μεταξύ των ανθρώπων, είναι καθημερινή και ιδιαίτερα συχνή. Οι τρόποι με τους οποίους επικοινωνούν οι άνθρωποι ποικίλλουν. Η αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων, ειδοποιήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελούν μερικούς από τους πιο συνηθισμένους. Οι άνθρωποι πλέον χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την καθημερινή τους ενημέρωση αλλά και σαν μέσο συνεννόησης, συνομιλίας και ανταλλαγής απόψεων . Το διαδίκτυο προσφέρει, πέραν του παραδοσιακού e-mail, πάρα πολλούς νέους τρόπους επικοινωνίας, αρκετά μάλιστα πρωτοποριακούς. Οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να συνεργαστούν μέσω του διαδικτύου, κάνοντας χρήση της φωνής τους, της κάμερας και ταυτόχρονα ανταλλάσοντας αρχεία κάθε είδους. Η μεταφορά της πληροφορίας με υψηλές ταχύτητες και σε διάφορες μορφές (εικόνα, ήχος, κείμενο, υπερκείμενο, video, animation), συμβάλλει στην απελευθέρωση των τρόπων αλληλεπίδρασης. Η επικοινωνία απελευθερώνεται από το χώρο και το χρόνο. Επίσης υποστηρίζονται ποικιλόμορφοι τρόποι αναζήτησης, παρουσίασης και διακίνησης της πληροφορίας και της γνώσης.
Στο διαδίκτυο προσφέρονται πολλά εργαλεία τα οποία εξειδικεύονται στον τομέα της επικοινωνίας και δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες, χωρίς ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις, να επικοινωνήσουν και να υποκαταστήσουν με νέα μέσα, αρκετούς από τους παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας.

Το Messenger είναι ένα από αυτά. Ο χρήστης του μπορεί να προσθέσει επαφές, να μιλά μαζί τους ανταλλάσοντας γραπτά μηνύματα, μιλώντας με ήχο και εικόνα, ανταλλάσοντας αρχεία, αφήνοντας μηνύματα ακόμα και αν ο άλλος είναι offline κλπ. Δίνει λοιπόν αρκετές δυνατότητες επικοινωνίας και καλύπτει πολλά από αυτά που ο απαιτητικός χρήστης έχει ανάγκη. Άλλωστε είναι μια πολύ οικονομική και διαδραστική λύση.

Μετά τις φωτιές στην Πάρνηθα υπήρξε πρωτοφανής πορεία διαμαρτυρίας η οποία εξέπληξε τους πάντες. Σύμφωνα με σχετικές ανταποκρίσεις η διαμαρτυρία αυτή ήταν αυθόρμητη και η συνεννόηση έγινε μέσω κινητών, messenger και skype.

Ο σύγχρονος άνθρωπος βομβαρδίζεται από ηλεκτρονικές κλήσεις. Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι προκειμένου να ανταπεξέλθει σ΄αυτόν τον καταιγισμό θα έπρεπε να είναι συνέχεια μπροστά σε έναν υπολογιστή και να ανοιγοκλείνει παράθυρα εφαρμογών.

Καθίσταται λοιπόν φανερό ότι δημιουργείται η ανάγκη λειτουργικών διεπαφών ειδοποίησης όταν κάποιος καλείται π.χ. μέσω του Messenger ενώ είναι απασχολημένος με κάτι άλλο. Επίσης ανάλογα με τις συνθήκες που πλαισιώνουν τον καθένα ίσως θα ήταν χρήσιμη η επιλογή τρόπου ειδοποίησης μεταξύ δύο ή τριών διαθέσιμων. Ακόμη επεκτείνοντας την προηγούμενη δραστηριότητα ίσως θα βοηθούσε στον καλύτερο συντονισμό μία αναδραστική λειτουργία σύντομης απάντησης στην ειδοποίηση μέχρι να βρεθούν όλοι συντονισμένοι σε ένα περιβάλλον επικοινωνίας όπως το Messenger ή το Skype.